Партиите в Народното събрание предложиха нови мерки за компенсиране на потребителите заради високите цени

...
Партиите в Народното събрание предложиха нови мерки за компенсиране на потребителите заради високите цени
Коментари Харесай

Търговци: Идеята за намаляване на цената на горивата няма как да се случи

Партиите в Народното събрание предложиха нови ограничения за компенсиране на потребителите поради високите цени на бензина  и дизела, като част от тях включват облагане на свръхпечалбите на производителите на горива.

Идеята е повече положително благопожелание, в сравнение с действителна опция. Това няма по какъв начин да се случи, тъй като сега най-голямата компания продава на вътрешния пазар да кажем дизеловото гориво с към 10 ст. по-добра цена, в сравнение с е в останалите райони и можем да го закупим ние като вносители, разяснява пред Euronews Bulgaria Димитър Хаджидимитров, заместител ръководител на асоциацията на българските производители, търговци, вносители и превозвачи на горива. Купуваме на топ цена, която няма от кой различен да получим и това се прави на благосклонност от „ Лукойл “. Така, че не виждам от кое място ще ги изсмучат тези 99 ст. или някакъв %, в случай че компанията не каже, че желае да подкрепи страната България, добави той.

В прилежаща Сърбия пък, от началото на енергийната рецесия държавното управление в сложи таван на цените на горивата. Всяка седмица ни осведомят какъв брой е оптимално допустимата цена на петрола и дизела. В момента цената на петрола е 1.51 евро, а на дизела към 2 евро. Това е същата цена, на която бяха и предходната година. Днес чакаме ново известие от държавното управление. По неофициални данни научихме, че евентуално цените ще останат същите и през идващите седем дни, съобщи Боян Бръкич от Euronews Сърбия.

Румънците пък заплащат към седем леи за литър газ, което е почти 1.40 евро. За литър дизел заплащат към 1.70 евро. Решението, което предложи румънското съдружно държавно управление, е да предложи отплата за горивото на литър, непосредствено на тези, които го продават. По този метод румънските жители автоматизирано заплащат по-малко, когато зареждат транспортните си средства. В началото компенсацията беше годна единствено 3 месеца – юли, август и септември, само че след това държавното управление проучва обстановката и реши да удължи мярката до края на годината. Компенсациите се финансират от държавния бюджет и отчасти от газовите компании. Ако не считаме въпросната отплата обаче, цените на горивата в Румъния са се нараснали с 60% през миналата година. Въпреки това, те остават едни от най-ниските в Европейския Съюз. И по-точно – нареждаме се на осмо място по най-ниска цена на газ, и на шесто по най-ниска цена на дизел, съобщи Сониа Теодорио от Euronews Румъния.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР